Articles d'interès

Consideracions per fer una bona tria d’una assegurança

Què ens fan creure • El missatge de les asseguradores és que sempre hi ha una assegurança més econòmica i que totes són iguals
Posem a prova l’assegurança • Les diferències entre assegurances només son visibles quan hem de fer ús del contracte

Com fer una bona tria d'assegurançaSi podem, tots intentem estalviar i tenir les mínimes despeses possibles. També, ara més que mai, s’ha convertit en una necessitat de primer ordre el fet de conservar els nostres béns i, per sobre de tot, els nostres mitjans productius; això fa que qualsevol mesura que ens aporti protecció davant d’allò desconegut hagi de ser incorporada amb la màxima celeritat.

Als qui som professionals de les assegurances no ha deixat de sorprendre’ns que, en aquests passats anys de suposada bondat econòmica, un comprador d’automòbil tingués relativament pocs dubtes a l’hora d’incorporar els accessoris que considerava oportuns al vehicle, tant per a la seva comoditat com per a la seva seguretat: llums de xenó, retrovisors automàtics, seients calefactats…. i, en canvi, a l’hora de fer l’assegurança del vehicle —aquell pas obligatori i lleugerament molest en què no cal perdre gaire temps— discutia si el preu era uns euros més barat o més car que un altre que havia vist.

La qualitat, la gran absent • Ara que els temps no són tan bons, no cal dir que la discussió sobre el preu de l’assegurança continua viu, més viu que mai, i que el mercat assegurador, lluny de ser capaç de controlar una situació que li fa més mal que bé, ha potenciat i continua potenciant com a missatge únic els preus més barats per atraure el client. Fa molt i molt de temps que la publicitat de les entitats no inclou cap referència a la qualitat del producte i en les comptades ocasions en què ho fan, seria millor que no ho haguessin fet… Reclams com: ‘Amb lliure elecció de taller’, ‘Amb assistència en viatge’ no estan malament si no fos perquè el que resulta difícil és trobar assegurances d’automòbils que no tinguin aquestes garanties.

Potser, el més perillós d’aquesta situació és la falta d’imaginació, l’absència d’idees que, després de tants anys, ha provocat que el missatge a la societat, és a dir, el que rebem com a consumidors, es pugui resumir en dues frases. Sempre hi ha una assegurança més econòmica i totes les assegurances són iguals, així que… a buscar i comparar preus, és clar, que la resta ja ens han deixat clar que no cal mirar-la.

No obstant això, hi ha un tema que els puc assegurar sense cap mena de dubte: tant certa és l’afirmació que sempre hi ha alguna assegurança més econòmica, com falsa la que diu que totes les assegurances són iguals. Això sí, els he de dir que si féssim aquesta pregunta a importants càrrecs directius d’asseguradores quedaríem bocabadats de com una bona part d’aquests experts ens diria que sí que és cert que moltes assegurances són ben bé iguals. El que ja ens donaria una idea clara d’ón estan posant els seu esforços publicitaris, i no és precisament en la qualitat.

Què passaria si… • A la fi, totes les assegurances s’assemblen bastant, cada una dins de la seva especialitat, però cada una té les seves pròpies particularitats, de vegades més clares, de vegades més subtils, però diferents. Malauradament, aquestes diferències tan sols són visibles en el moment de l’ús del contracte, quan ja s’ha presentat el problema que ens fa utilitzar (i descobrir) la bondat o la feblesa de la pòlissa, o d’aquella clàusula que correspon just al que ens ha passat.

Els animo a fer un cop d’ull als seus contractes d’assegurances. A imaginar-se aquelles situacions en les quals el seu patrimoni o la seva despesa poden dependre de la pòlissa d’assegurança, a endevinar “què passaria si…..” i a contrastar-ho amb algú que els ajudi a interpretar; i sobretot, sobretot, els recomano dedicar temps a la contractació de la seva pòlissa, però no tan sols per trobar el millor preu (que també) si no per saber exactament fins on pot confiar en aquells “papers”. Segurament que dedicant-hi només un grapat de minuts sabran molt més de la seva protecció ara que cal més que mai. No tenen res a perdre i molt, molt a guanyar.

Article publicat a La Terra núm. 389, del mes de febrer 2013.
Font: Elaboració pròpia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.