Actualitat

El decret de gestió de la fertilització al 2020 a les explotacions agrícoles

Sense cap mena de dubte, el decret de gestió de la fertilització que va ser aprovat l’estiu passat ha estat el gran protagonista del nostre sector en els últims mesos.

El desplegament del decret ha estat envoltat de certa incertesa, però hi ha una sèrie de aspectes que ja estan clars i que cal conèixer. A través de la nostra experiència hem comprovat que encara hi ha moltes persones que no n’estan al cas; és per això que hem considerat la necessitat de fer un glossari dels tres termes que cal dominar:

  • El llibre de fertilització: recull totes les aplicacions realitzades a l’explotació de dejeccions ramaderes i fertilitzants minerals.
  • La Declaració Anual de Nitrogen (DAN): on es resumeix l’origen i el destí de les dejeccions i altres fertilitzants nitrogenats en el període comprès entre l’1 de setembre de l’any anterior i el 31 d’agost de l’any vigent. Es realitza telemàticament durant l’últim trimestre de l’any.
  • L’assessorament en fertilització: les explotacions agrícoles hauran de disposar d’assessorament en fertilització, ja sigui per redactar el seu pla de fertilització o per altres tasques que permetin justificar aplicacions diferents a les que estableix el Decret.

Si bé l’obligació d’assessorament en fertilització té una transitorietat, recomanem que considereu els tres elements com un tot, perquè estan interrelacionats, i el més efectiu és començar bé des del principi. Portar i omplir el llibre disposant d’assessorament és molt més senzill i us facilitarà la realització de la DAN correctament. Si no és així, i no es porta al dia, pot ser una font de molts maldecaps.

Us recomanem, doncs, que ara que comença l’any, organitzeu com gestionareu aquests tres elements. No dubteu en contactar amb les nostres oficines si necessiteu orientació.