Articles d'interès

tractor collitadora panís

Aquest 2020, el decret de gestió de la fertilització arriba a totes les explotacions agrícoles

Tot i que és vigent des de l’1 de setembre del 2019, és en aquesta campanya on el desplegament del decret de gestió de la fertilització -que va ser aprovat l’estiu passat- té un impacte generalitzat. Així, si tens una explotació agrícola, t’afecta.

La nostra experiència ens ha fet comprovar que encara hi ha moltes persones que no n’estan al cas; així que et resumim el més destacat i et convidem a contactar amb nosaltres per obtenir informació més detallada.

  • Cal portar al dia el llibre de fertilització: recull totes les aplicacions realitzades a l’explotació de dejeccions ramaderes i fertilitzants minerals.
  • S’ha de presentar la Declaració Anual de Nitrogen (DAN): on es resumeix l’origen i el destí de les dejeccions i altres fertilitzants nitrogenats en el període comprès entre l’1 de setembre de l’any anterior i el 31 d’agost de l’any vigent. Es realitza telemàticament durant l’últim trimestre de l’any.
  • Restriccions i novetats en l’aplicació de fertilitzants, ja siguin minerals com dejeccions ramaderes (per exemple, cal enterrar-les, us de injectors, registres en GPS en determinades situacions, etc.)
  • Les explotacions agrícoles hauran de disposar d’assessorament en fertilització. Ja sigui per redactar el seu pla de fertilització o per altres tasques que permetin justificar aplicacions diferents a les que estableix el Decret. Aquest punt és en l’únic dels citats en que s’estableix una transitorietat.

Si a més a més tens una explotació ramadera, has de tenir en compte també el Nitrogen de referència, el balanç de Nitrogen, les verificacions de les basses de purí i l’adaptació del PGDR, entre d’altres.

Com pots veure, hi ha bastants canvis. Així que et recomanem, doncs, que ara que comença l’any, organitzeu com gestionareu aquests elements. No dubtis en contactar amb nosaltres si necessites orientació.