Projectes de clients

Assegurança de collita

Mas Bellpuig (Osona)

El Mas Bellpuig de Taradell és una explotació familiar en la que els seus propietaris ens dediquem a l’agricultura i la ramaderia des de temps immemorials, com moltes de les nostres masies catalanes.

mas bellpuig

A la Masia hi convivim 4 generacions, l’Àvia Lolita, el Carles i La Marta, en Gerard i la Lorena i el petit Aniol.

L’any 2001, per complementar l’activitat, ens vàrem aventurar en l’agroturisme, que ens va ajudar a la millora i manteniment de la casa. Aquesta activitat l’hem mantingut fins el 2011, i ha estat molt gratificant.

mas bellpuig hort i vaquesL’any 2008 iniciem una nova etapa que suposa un CANVI DE XIP, la producció ecològica i la venda de proximitat. Això ha estat possible gràcies a la incorporació d’en Gerard a l’activitat, que n’és un gran defensor. Actualment les activitats de l’explotació les porten el Carles, el Gerard i la seva dona la Lorena, amb l’ajuda de voluntaris. Aquests arriben a casa a través d’una organització internacional, WOOF, sense ànim de lucre, que posa en contacte explotacions ecològiques, amb voluntaris que hi fan estades temporals. Aquests tenen l’estada pagada a canvi d’unes hores de feina no remunerades. També comptem amb una ajuda important, el Moreno, un cavall de tir que ens permet fer algunes tasques de l’horta amb tracció animal.

Les activitats que teníem fins el 2008 eren la integració de porcs, un ramat de vaques de pastura amb l’engreix dels vedells, cereals i farratges. El pas a ecològic dels farratges, les vaques de pastura i els vedells al sistema ecològic, no va suposar cap esforç més que estar 2 anys en transició, que és el temps que es necessita per deixar els camps sense realitzar cap tractament, i haver d’augmentar el temps d’engreix dels vedells. La part dels cereals ha estat més complicada, sobretot per la comercialització.

El canvi important ha estat la incorporació de la producció d’horta, que és l’activitat que porta el Gerard. Ocupa unes 2,5 hectàrees i està pensada per venda directa. Oferim cistelles a particulars i a cooperatives de consum, anem a 2 mercats setmanals, Vic i Taradell, i tenim un punt de venda a la mateixa casa. El conreu d’horta a Osona té una temporada curta, i els productes a oferir són limitats, es complementa amb productes d’altres pagesos a través d’una Xarxa de Pagesos Agroecològics de Catalunya en els que també hi ha productors de fruita.

mas bellpuig camp cereal

Una altra activitat que fem és la de produir farines ecològiques, i amb varietats antigues com la Xeixa, que s’ha recuperat juntament amb la Universitat de Vic, i el grup Tonis de Taradell. Aquestes farines surten dels propis blats de la casa, es molen en un molí de pedra, i s’elabora el pa en un forn de llenya -Forn Llevant-, que s’ha obert a Vic. Aquest forn el porten en Gerard i altres 3 socis i elaboren tot tipus de pans integrals, galetes, etc.

La intenció és ampliar la producció de farines i poder-les vendre a altres establiments de pa ecològic.

L’altre activitat que fem en venda directa és la de la vedella, que la servim a domicili amb lots de 5 i 10 kg a preu únic.

Nosaltres sempre hem fet els serveis a Agroxarxa, però des del canvi d’orientació la necessitat d’assessorament ha estat imprescindible, tant per la incorporació de jove del Gerard, com per la complexitat de les diferents activitats en el tema dels ajuts agroambientals (agricultura ecològica). També els estudis de costos que ens permeten determinar la viabilitat de totes les diferents activitats de la nostra explotació.