Actualitat

Posa’t al dia del nou decret de fertilització

Després de molt de temps parlant-ne, el passat 5 de juliol es va publicar el decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes.

Si tens bestiar, o la teva explotació està situada en una zona vulnerable, segurament que n’hagis sentit a parlar molt.

Si no n’has sentit a parlar o creus que no t’afecta et convidem a llegir-lo amb tranquil·litat, ja que les implicacions que comporta el decret són molt significatives.

Cal estar atents a les novetats que vindran en els pròxims mesos, ja que ara entrem en fase de desplegament i encara hi ha molts dubtes sobre com serà l’aplicació pràctica.

Molt resumidament, has de saber que l’objectiu que té el govern amb la publicació  d’aquest decret és assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país i garantir la viabilitat i sostenibilitat de les explotacions ramaderes. I ho desenvoluparà seguint tres vies d’actuació:

   • Millora en origen en la gestió de les dejeccions de les explotacions
   • Innovació i millora en les aplicacions de fertilitzants als sòls
   • Control i seguiment per garantir la traçabilitat

Probablement, i en la nostra opinió, el canvi més significatiu en la teva operativa diària vindrà determinat per l’últim punt.

Per començar, cal tenir en compte que:

   • Les explotacions agrícoles hauran, a partir de l’1 de setembre, de portar el llibre de gestió de fertilitzants que recull totes les aplicacions realitzades de dejeccions ramaderes i fertilitzants minerals si tenen una superfície superior a 4 ha de secà, 3 ha de regadiu, 0,5 ha d’hivernacle, 2 ha de cultius a l’aire lliure d’hortícoles, flor o planta ornamental. En aquests casos, també caldrà presentar la declaració anual l’últim trimestre de l’any. El 2019 només hauran de presentar la declaració anual les explotacions en zona vulnerable que actualment ja tenen obligació de portar el llibre de fertilització.
   • Per les explotacions ramaderes es manté l‘obligació de disposar d’un pla de gestió de les dejeccions ramaderes, de portar el llibre de gestió de fertilitzants i s’afegeix la declaració anual que s’haurà de presentar l’últim trimestre de l’any, la primera ja aquest 2019. Tenir en compte també que el pla de gestió de les dejeccions ramaderes s’ha d’adaptar a les determinacions del decret abans del 25 de juliol del 2020.

El Decret també inclou altres detalls sobre l’aplicació i gestió de fertilitzants que t’anirem detallant més específicament en altres publicacions. També et mantindrem al cas d’altres aspectes més pràctics, com per exemple, com es farà la declaració anual o com pots portar el llibre de gestió de fertilitzants.

Degut al volum i importància de la informació hem creat un canal específic per mantenir informades a totes les persones interessades, si vols estar-hi, sense cap compromís apuntat aquí: